The Walltown Recreation Center is a 24,000 square foot multi-use community facility located in Durham’s historic Walltown neighborhood. The building features a gymnasium that can double as an assembly hall, a suspended running track, teen and senior centers, dance studios, classrooms, a media lab, and administrative space.

The building is sited on a narrow strip of parkland overlooking a lush creekbed. Care has been taken to preserve as much of the park’s original grove of mature oak trees as possible. The majority of the Center’s functions are organized along a central, two-story concourse and sheltered within a dramatically sculpted, zinc-clad enclosure. The building’s design incorporates the original Walltown Recreation Center, which was built by neighborhood residents in the mid-1960s. The master plan for the project includes the design of an attached aquatic center for which Szostak Design has been short-listed. The building has been designed to achieve LEED Bronze certification. Particular attention was given to preserving the natural setting of the existing park. Construction began in April 2009.

Szostak Design successfully procured all required permits. Public facilitation for this project was administered by George Williams Associates with the assistance of Szostak Design.

Year Completed: 2010