2016  |  Brinegar House  |  Durham, NC

This 4,000-square-foot house is designed to accommodate the Brinegar family’s indoor-outdoor lifestyle and provide them with room to entertain, studio space, and gallery walls to display their art. The design respects the fabric of the Hope Valley neighborhood by matching the scale and façade line of its neighbors, and utilizing a painted brick common to nearby historic homes.

An entry court featuring a fountain flows into a dramatic entry gallery which spans the length of the south facade, displaying the Brinegar’s art collection and providing circulation throughout the house. The office sits adjacent to the entry court and offers views to the fountain as well as the walled side yard on the opposite side. The gallery wraps through the office and leads to two bedrooms and a shared bath.

At the other end of the gallery, a daylight-filled studio enjoys direct access to the terrace and to a mudroom/wash up sink area. The open kitchen, dining and living space offers a panoramic view of the terrace and golf course beyond. A full pantry supports the kitchen and offers flexibility for entertaining.

The master suite can be accessed by the gallery or the living space, and offers direct access to the terrace as well as the walled side yard and outdoor shower. The terrace features a lap pool, outdoor fireplace, fire bowl, and both seating and dining areas for enjoying the outdoors.

“The way [Szostak Design] used the site is perfect. We have a wonderful elevated terrace with a cantilevered overhang, lap pool, fireplace and fire bowl. It puts us up in the trees overlooking the golf course. It's hard to stay inside! The front gallery is calming and uplifting. And the outdoor shower is a great way to start the day or end a swim.” –Homeowners